Gemeente Arnhem: vereenvoudigen van toezicht en handhavingsactiviteiten

LTC Toezicht & Handhaving is speciaal ontwikkeld voor toezichthouders. Met de app kunnen heel eenvoudig controlerondes ingesteld worden. Per melding geef je aan om wat voor soort inspectie het gaat, bijvoorbeeld een voor- of naschouw, garantiecontrole of herstelcontrole en je kunt de controle ook meteen ter plaatse afhandelen. Gemeente Arnhem had de wens om ‘eigen controlerondes’ in LTC aan te maken waarmee bijvoorbeeld een specifieke periode voor een controleronde geselecteerd kan worden.

We spraken hierover met Jeroen Hendriks, Toezichthouder Stedelijk Onderhoud kabels en leidingen bij Gemeente Arnhem.

Wat karakteriseert de openbare ruimte in Arnhem?
De openbare ruimte van Arnhem karakteriseert zich in diverse opzichten. Zowel bovengronds door diversiteit in hoogteverschil (het heuvelachtige noorden en het polderachtige zuiden van Arnhem), als ondergronds de diversiteit in klei en zandlagen in de diverse gebieden. Ook heeft elke wijk in Arnhem zijn eigen karakter waardoor de openbare ruimte erg verschilt. Van hele compacte wijken als het Centrum en Spijkerkwartier naar ruim en groen opgezette wijken zoals de nieuwbouwwijk Schuytgraaf en het wat oudere Elderveld.

Waardoor besloot gemeente Arnhem op zoek te gaan naar een applicatie om het proces rondom graafwerkzaamheden te automatiseren?
Voorheen werkte Arnhem met een meldingssysteem alleen voor graafmeldingen. De vraag ontstond om zowel alle graafmeldingen als de vergunningsmeldingen in één systeem beschikbaar te hebben. Na een nieuwe aanbesteding is Andes, de ontwikkelaar van LTC, gekozen om dit proces voor de gemeente Arnhem te begeleiden. LTC helpt ons in het verder digitaliseren van ons werk waardoor we uiteindelijk efficiënter kunnen werken.

Wat vind jij de belangrijkste toegevoegde waarde van het werken met eigen controlerondes in LTC?
Het werken met controlerondes heeft als groot voordeel dat er eenvoudig vooruit gepland kan worden. Controlerondes kunnen van tevoren aangemaakt worden en je kunt ze uitvoeren op het moment dat je daar de ruimte voor hebt. Ook als een controleronde niet volledig is uitgevoerd, kun je deze heel makkelijk op een later tijdstip hervatten en afronden. Het portable werken met de app zorgt ervoor dat op locatie de juiste informatie en documenten beschikbaar zijn. Zo hebben we bij de controle altijd alles bij de hand en kunnen we informatie ter plekke raadplegen als dat nodig is. Wat ook handig is, is dat je direct op locatie de inspectie kunt afronden. Ook kun je aangeven als een werk niet naar wens is uitgevoerd. Door het toevoegen van een foto en de juiste omschrijving wordt er in het laatste geval direct via LTC een bericht naar de aannemer gestuurd zodat herstelwerkzaamheden kunnen worden ingepland.

Wat heeft de oplossing jullie als gemeente gebracht?
Het verder digitaliseren van het werkproces. Waar eerder nog met een registratielijst werd gewerkt waarbij locaties werden gecontroleerd, kan er nu via een tablet gewerkt worden. Er kan gekozen worden voor een controleronde maar het is ook mogelijk om in de app te kijken naar werkzaamheden die dicht bij jouw locatie in de buurt zijn. Vaak kun je dan nog een andere locatie inspecteren als je bijvoorbeeld wat tijd over hebt.

Werkt de LTC applicatie naar verwachting?
Op dit moment werkt het naar verwachting maar ik denk dat elke applicatie verbeterd kan worden. Er is immers continu een verandering gaande in behoeften en digitalisering. Een aantal maanden geleden is er vanuit ons de vraag gesteld of er een aanpassing gedaan kon worden omtrent het inplannen van controlerondes. Dat is door Andes meteen opgepakt. Het is nu mogelijk om bij het selecteren van de locaties voor een controleronde een tijdsperiode te selecteren. Erg handig voor ons want eerder moest je zelf afzonderlijk de locatie selecteren uit een lijst met graaflocaties.

Ook in de toekomst blijven wij als gemeente Arnhem verbeterpunten doorgeven om het systeem zo aangenaam mogelijk te maken voor ons zelf en voor andere LTC gebruikers.

Download klantcase