Gemeente Den Haag: regie in de openbare ruimte

“Het belangrijkste voordeel is dat wegbeheerders, in hun eigen stadsdeel, naast alle werkzaamheden ook de takelvergunningen inzichtelijk hebben.”
Lizza Duijverman en Peter van der Meer, gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag maakt gebruik van de applicatie LTC Meldingen & Vergunningen (LTC M&V) voor het afstemmen van werkzaamheden die op lokaal niveau in de openbare ruimte worden uitgevoerd. Lizza Duijverman, projectleider Stadsregie en Peter van der Meer, projectleider Dienst Publiekszaken Gemeente Den Haag delen hun ervaringen.

Security en informatieveiligheid
Bij de implementatie speelde het onderwerp ‘security’ en ‘informatieveiligheid’ een belangrijke rol. Middels de gestelde beveiligingseisen van Gemeente Den Haag ten aanzien van onder andere hosting in de cloud, is Andes intensief en diepgaand bevraagd op dit belangrijke actuele onderwerp. Andes heeft de test prima doorstaan en benadrukte onlangs het belang van IT-security binnen de overheid tijdens een presentatie rondom dit thema.

De oplossing LTC Meldingen & Vergunningen  
Met LTC Meldingen & Vergunningen kunnen aannemers, netbeheerders en interne diensten werkzaamheden in de openbare ruimte van de gemeente melden. Naast het melden van werkzaamheden, wordt LTC ook gebruikt voor de aanvraag en behandeling van ‘takelvergunningen’. Het belangrijkste voordeel van deze samenwerking is dat wegbeheerders, in hun eigen stadsdeel, naast alle werkzaamheden ook de takelvergunningen inzichtelijk hebben.

Voor het afstemmen van werkzaamheden die betrekking hebben op de regionale hoofdroutes werd al langer gebruik gemaakt van LTC met de applicatie LTC Wegwerkzaamheden & Evenementen (LTC W&E). Niet alleen gemeente Den Haag maar ook de andere wegbeheerders uit de regio – omliggende gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat – werken hiermee. De wegbeheerders delen deze informatie met de weggebruikers middels open data. Alle wegafsluitingen en omleidingen worden in ‘LTC LIVE’ getoond, waardoor de weggebruikers zo nodig vooraf hun route kunnen aanpassen en onderweg niet voor onverwachte verassingen komen te staan.

Toezicht en handhaving
Naast LTC W&E en LTC M&V is de gemeente ook gestart met de App ‘LTC Toezicht & Handhaving’.
Toezichthouders kunnen met deze App direct zien of een aannemer met of zonder vergunning aan het werk is. Daarnaast kunnen toezichthouders op locatie de materialen invoeren in het systeem. Deze materiaalgegevens worden gebruikt voor het declareren van vergoedingen. De bedrijven waaraan de vergunningen zijn verleend, zijn deze vergoedingen aan de gemeente verschuldigd voor het opbreken van de wegverhardingen. Aangezien alles nu digitaal verwerkt wordt, scheelt dit de gemeente veel tijd.

Al met al dus een mooi resultaat voor de samenwerkende diensten DSB (Stadsregie) en DPZ (Stadsdelen & Wijken) van gemeente Den Haag. Door slim samen te werken profiteert uiteindelijk de stad van deze gebundelde informatieverstrekking. En voert gemeente Den Haag pas echt regie in de openbare ruimte!

Download klantcase