Gemeente Woerden: aannemers dienen aanvragen zelf in

“Aannemers zien nu zelf waar en wanneer er in de omgeving gewerkt wordt. En kunnen hun planning daar eenvoudig op afstemmen.”
Mark van Baaren, Gemeenten Oudewater en Woerden.

De gemeenten Oudewater en Woerden werken sinds januari 2015 samen. Dat betekent dat bijvoorbeeld zaken als ICT en administratie worden gedeeld. De organisatie van Woerden werkt voor beide zelfstandige gemeenten, dus beide gemeenten maken ook gebruik van LTC.

Onderstaand een interview met Mark van Baaren, Beheerder Verkeer, Realisatie & Beheer. Hij was medeverantwoordelijk voor de invoer van LTC Tijdelijke VerkeersMaatregelen,de softwareoplossing waarmee het indienen van een aanvraag door een aannemer, maar ook het afstemmen, goedkeuren en verlenen van de vergunning door de gemeente via één systeem plaatsvindt.

Kun je iets vertellen over wat er bij Woerden speelt op het gebied van bereikbaarheid en het beheer van de openbare ruimte? 
In Woerden hadden we een achterstand in het beheer van de openbare ruimte. Om die achterstand weg te werken, heeft de raad extra budget beschikbaar gesteld. Dat betekent dat we de komende jaren veel projecten (groot onderhoud én reconstructies) gaan uitvoeren. Om het overzicht te houden, hebben we besloten gebruik te gaan maken van LTC Wegwerkzaamheden & Evenementen (LTC W&E). Hiermee willen we voorkomen dat er werkzaamheden plaatsvinden op de omleidingsroute van een ander project. Daarnaast willen wij onze weggebruikers goed informeren over wanneer welke wegen zijn afgesloten. Het feit dat de verschillende aanbieders van navigatiesystemen ook in LTC kunnen en in hun navigatiesystemen kunnen aangeven welke wegen zijn afgesloten is ook een belangrijk voordeel van het werken met LTC.

Wat was voor Woerden de aanleiding op zoek te gaan naar een oplossing voor tijdelijke verkeersmaatregelen?
Wij voelden het nut en de noodzaak van het invoeren van werkzaamheden in LTC W&E, maar vanwege tijdgebrek kwamen we er niet aan toe om dat ook daadwerkelijk te doen. Tijdens een bijeenkomst van provincie Utrecht sprak ik iemand van provincie Zuid-Holland. Hij werkte met LTC TVM en vertelde me dat alle aannemers zelf de werkzaamheden in het systeem invoeren. In ben daarop in gesprek gegaan met de Accountmanager van Andes en na een aantal gesprekken is besloten om ook in Woerden te gaan werken met LTC TVM.
Niet alleen vanuit ‘gemak’, maar ook om de communicatie van de wegafsluitingen een gedeelde verantwoordelijkheid te maken. Namelijk die van de gemeente (de uitvoerders én de afdeling verkeer) en de aannemers.

Kun je iets vertellen over de werkwijze en samenwerking (bijvoorbeeld met de aannemers e.a. partijen)?
Er werd door de aannemers direct positief gereageerd op het feit dat ze de werkzaamheden zelf in het systeem moesten invoeren. Blijkbaar is het heel gebruikelijk dat aannemers zelf verantwoordelijk zijn voor de communicatie en zij waren, vrijwel zonder uitzondering, positief om met LTC TVM van start te gaan. Ik heb ze uitgenodigd om eventuele verbeteringen die zij zien door te geven, zodat we het samen een succes gaan maken. Die insteek lijkt te werken, want ik ontvang geen negatieve signalen.

Wat vind je de belangrijkste verbetering?
Ik vind het een groot voordeel dat weggebruikers met live navigatiesystemen zien welke wegen er afgesloten zijn. De navigatie houdt daar dan ook al rekening mee. Verder scheelt het ons een hoop tijd om de aanvragen voor afsluitingen te verwerken. Tegenwoordig worden aanvragen compleet ingediend, zodat we niet heen en weer hoeven te bellen om aanvullende informatie op te vragen. Wanneer niet alle informatie bij de aanvraag zit, kan de aanvraag simpelweg niet ingediend worden.
Daarnaast is het positief dat aannemers zelf ook kunnen zien wanneer er in de omgeving gewerkt wordt en kunnen zij hun planning daar eenvoudig op afstemmen. Ik heb ook al verschillende keren gehoord dat dat ook gebeurd is, zonder dat de gemeente zich daarin hoefde te mengen dus dat is mooi!

Download klantcase